Radiátory všeobecne: Ako sa v nich orientovať

ocelovy_riadiator

Ak hľadáte radiátor pre vaše nové alebo rekonštruované kúrenie, budete prekvapení širokou škálou možností. Už to dávno nie je o tom istom. Radiátory, ako nutná súčasť každého domu či bytu sa povzniesli na módny doplnok interiéru.

 

Radiátory sú k dispozícii v rôznych prevedeniach, tvaroch, farbách aj materiáloch. Pri výbere je potrebné sa zamerať predovšetkým na rýchlosť ohrevu, flexibilnú reguláciu tepla a schopnosť, čo najrýchlejšie ohriať miestnosť. 

 

1. Oceľové radiátory

Oceľové radiátory patria k osvedčenej klasike. Ide o najpoužívanejší typ radiátorov. Vďačia za to najmä svojej cene, ktorá je v porovnaní s inými typmi nižšia. Na druhej strane má oceľ dobrú vodivosť tepla a tak ide o vyvážený pomer cena / výkon. Sú vhodné ako pre staré kúrenie, tak aj pre nízkoteplotné vykurovacie systémy s kondenzačnými kotlami či tepelnými čerpadlami. Výhodou je veľmi prijateľný vzhľad, jednoduchá montáž a skutočne široká škála typov. 

 

2. Liatinové radiátory

Liatinové radiátory si dnes vyberajú najmä prívrženci retro štýlu. Ich pôvodný dizajn sa veľmi nezmenil. Na druhej strane výhodou liatinových radiátorov je ich dlhá životnosť, stabilita a odolnosť voči korózii. Dokážu dlhšie udržať teplo, no ich povrchová teplota je až o 4°C nižšia než teplota vykurovacej vody v systéme. Preto sa veľmi neodporúčajú pre nízkoteplotné vykurovanie.

 

liatinove radiatory

3. Hliníkové radiátory

Ak hľadáte obzvlášť úsporné a hygienické radiátory, hliník je tou správnou voľbou. Ide o efektívnejšiu alternatívu oceľových vykurovacích telies. Majú niekoľkonásobne vyššiu tepelnú vodivosť, rýchlo sa nahrejú, menšie plochy dokážu rýchlo dodať väčšie množstvo tepla.

Sú ideálne pre vykurovacie systémy s menším obsahom vody. Pri rekonštrukciách nahrádzajú plechové radiátory a stávajú sa čoraz populárnejšími. Ich montáž je o čosi náročnejšia ako je to pri iných materiáloch. Výhodou je odolnosť voči korózii, ľahko sa čistia, atraktívne pre alergikov, a ich najväčším plusom je azda ekonomické vykurovanie. V porovnaní s bežnými radiátormi im postačuje až o 10°C nižšia teplota vody v kúrení.

 

4. Medené radiátory

Meď je vysokokvalitný materiál nielen čo sa týka rozvodov kúrenia, ale aj samotných radiátorov. Najsilnejšou stránkou je ich životnosť. V správne skonštruovanom vykurovacom systéme si meď zachová pôvodný stav a kvalitu aj 80 rokov. Nepodliehajú korózii takže sa môžu použiť aj vo vlhkom prostredí ako napr. v kúpeľniach, pri bazénoch a pod.  Meď má navyše vysokú tepelnú vodivosť.

Medené radiátory pôsobia luxusne a sú originálnym estetickým doplnkom priestoru. Vyrábajú sa dokonca aj v rohových prevedeniach.  Je možné ich napojiť na kúrenie s kotlami na tuhé palivo, plynové, elektrické kotly i tepelné čerpadlá, no u nás sa veľmi nepoužívajú. Ich nevýhodou je najmä cena. Investícia pri medených radiátoroch stojí cca dvojnásobok, čo pri klasických typoch.

 

5. Designové radiátory

Designové radiátory sú určené pre tých, ktorí sa radi odlíšia. Tento typ sa snaží skĺbiť pohodlie domova – moderné technológie – luxusný design. Aj tu platí staré známe „fantázii sa medze nekladú“. Designové dekoratívne radiátory sa stávajú rovnocenným nábytkom. Ľahko si ich pomýlite s obrazom či zrkadlom. Dokážu hravo ozvláštniť izbu, doladia interiér. Výrobcovia sa snažia ponúknuť originalitu a pri návrhoch radi vyjdú v ústrety potrebám svojich zákazníkov.

 


 

Zaujala Vás táto téma? Máte na nás otázky ?

    Vaše meno

    Váš email

    Vaše telefónne číslo

    Miesto realizácie

    Predmet

    S čím Vám pomôžeme?

    SHARE

    Leave a reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.