Reflexné fólie a ich účinnosť: Pravda či lož?

Unikátne, revolučné, geniálne. Aj takéto prívlastky nájdete na internete v spojení s reflexnými fóliami. Niektorí výrobcovia či majstri kúrenári ich prezentujú ako super pridanú hodnotu k ich podlahovému kúreniu. Ide skutočne o tak skvelý prostriedok na zvyšovanie účinnosti podlahovky? Oplatí sa investovať do drahšej reflexnej fólie pod podlahové kúrenie?

 

Teplo sa šíri všade tam, kde ma nižší tepelný odpor, a to vedením, prúdením, sálaním alebo prestupom tepla. Ak narazí na reflexnú vrstvu, podstatná časť sa odrazí smerom späť. Reflexné fólie sa často umiestňujú za radiátory v starších rodinných domoch s vyššími tepelnými stratami na lepšie usmernenie tepla.

Pred niekoľkými rokmi sa reflexné /odrazové, zrkadlové/ fólie začali používať aj pod podlahové kúrenie. Výrobcovia s predajcami sľubovali výrazne úspory na vykurovaní, vyššie účinnosti a rovnomerné rozmiestnenie tepla. Fólie sa majú ukladať reflexnou stranou smerom dole na polystyrénový základ. Ich úlohou má byť:

 

– separačná funkcia: zábraniť proti zatečeniu betónovej alebo anhydridovej zálievky medzi podlahovú izoláciu vytvorením akejsi „vane“

– izolovať proti vlhkosti

– znižiť hlučnosť chôdze (kročajový útlm)

– zmeniť tepelný tok

– zvýšiť účinnosť podlahového kúrenia

– zrýchliť nábeh

– rovnomerne šíriť teplo

– minimalizovať náklady na vykurovanie až o 20-30%

 

Na pravdivosť týchto argumentov sa pozreli bližšie Prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D. a Ing. Luděk Jančík z ČVUT v Prahe, Ústavu techniky prostredia. V experimente porovnali dve totožné vykurovacie plochy (viď “Účinky reflexní fólie v podlahové otopné ploše“). Jedna však obsahovala termoreflexnú fóliu (cca od 2,5€), druhá klasickú PE (polyetylén), (od 0,5€) fóliu.

 

[infobox color=”#ff9d3a” icon=”info-circle”]”Termoreflexná fólia je termoizolačná fólia o hrúbke 3mm (bublinková fólia) ošetrená reflexnou vrstvou.”[/infobox]

 

Výsledok bol viac ako prekvapivý. Predpokladané rozdielne teploty, rýchlejšie tepelné nábehy alebo žiadne ďalšie zázraky experiment nepotvrdil. Za rovnakých podmienok teploty vody v systéme bol merný tepelný tok zhodný. Aj tepelný nábeh oboch podlahových vykurovacích plôch vykazoval totožné správanie. To znamená, že termoreflexná fólia po zaliatí poterom stráca svoj význam a to aj vrátane bublinkových reflexných fólií.

 

Zas raz sa potvrdila jedna pravda. Internet znesie veľa. Dôkazom je aj info o zrkadlovej reflexnej fólii, ktorá je údajne ideálna pre podlahové kúrenie. Tí, ktorí dajú na marketingové reči výrobcov si nakoniec môžu priplatiť pri bežnom rodinnom dome až o 200 a viac eur. Aj napriek tomu ich množstvo firiem aj naďalej ponúka. Žiaľ tento spôsob prezentácie je založený čisto na klamaní zákazníkov. Okrem nepreukázanej vyššej účinnosti sa vynárajú otázky ako napr.

Koľko MPa záťaže táto fólia udrží?

Nezníži sa únosnosť celej podlahy?

Čo sa stane s bublinkami vo fólii po rokoch?

Nespôsobí v dlhodobom procese bublinková fólia praskanie poteru?

Ide o jednoznačne zavádzajúce informácie pričom fólie PVC a PE plnia potrebnú separačnú a hydroizolačnú funkciu a za niekoľko násobne nižšiu cenu.

 

 

SHARE

Leave a reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.