6 dôvodov prečo využívať obnoviteľné zdroje energie

 

 

Slnečná obloha, teplo zo zeme, vzduchu a vody dokáže zabezpečiť neobmedzené dodávky energetických zdrojov. Ide o obrovský potenciál, ktorý dnes využívame len nepatrne. Výroba energie z obnoviteľných zdrojov nahradením fosílnych palív ponúka nepopierateľné výhody. Prečo sa oplatí investovať do týchto technológii?

 

  1. Znižovanie zaťažovania životného prostredia

Tradičná výroba elektrickej energie zodpovedá za emisie mnohých chemických látok a prehlbuje environmentálne znečistenie. Naopak obnoviteľné zdroje energie (OZE) umožňujú šetriť prírodné zdroje znížením zaťažovania vzduchu, vôd i pôdy.

 

  1. Vyššia energetická bezpečnosť.

OZE poskytujú spoľahlivé dodávky energie. Je s nimi spojená vyššia bezpečnosť a nižšie riziko vyliatia paliva, výbuchu, otravy oxidom uhoľnatým, znižuje sa potreba dovážaných palív.

 

  1. Dotácie až do výšky 3700,- eur

Dôvod, prečo ešte stále nie sú obnoviteľné zdroje energie rozšírené po celom svete v želanom rozsahu, je skôr v ich cene. Náklady na nákup technológie sú v porovnaní s tradičnými zdrojmi energie drahšie. Ide o technológie, na ktorých sa neustále pracuje a žiaľ veda a výskum v tejto oblasti si pýta svoju daň v podobe vyšších cien. Preto vlády podporujú nákup zdrojov rôznymi štátnymi príspevkami. Vďaka európskej únii sa u nás 1. decembra 2015 spustil program „Zelená domácnostiam“, na ktorý je vyčlenených 115 miliónov eur. Dotácie na obnoviteľné zdroje energie sú určené pre ľudí – domácnosti. Momentálne prebieha posledná fáza pred spustením dotácií a to registrácia zhotoviteľov diela. Presné podmienky získania príspevkov nájdete na tejto stránke. Dotáciami tak môžete ušetriť až do 3700,- eur v závislosti od výkonu a typu vybraného zariadenia.

 

Dotacie na fotovoltaicke panely

 

[biginfobox textcolor=”#ffffff” title=”Dotácie pre Vás” href=”https://kureniepresov.sk/pre-domacnosti/dotacie-na-obnovitelne-zdroje-uz-v-tomto-roku/” button_title=”Registrácia”]Ak máte záujem o dotácie, prípadne Vás táto téma zaujala, neváhajte nás kontaktovať. Radi Vás prevedieme celým procesom. Od návrhu až po preplatenie poukážok. [/biginfobox]

  1. Nízka energetická závislosť

Využívaním čistej energie sa stávajú zo spotrebiteľov výrobcovia a berú svoju energetickú budúcnosť viac menej do vlastných rúk.

 

  1. Lacná energia

Síce je na Slovensku až 94%-ná plynofikácia obcí, čoraz častejšie ľudia volia ako zdroj vykurovania elektrinu. Fotovoltaika či tepelné čerpadlá umožňujú znížiť náklady na výrobu energie až o 70%. Aj vykurovanie drevom či peletami je lacnejšie než pri plynových alebo elektrických kotloch. Vyššie obstarávacie náklady sú tak vykompenzované nízkymi prevádzkovými nákladmi na kúrenie, ohrev vody alebo výrobu elektrickej energie.

 

  1. Rýchla návratnosť investície

Obvyklá doba návratnosti pri investíciách do obnoviteľných zdrojoch energie je cca 7-12rokov, v závislosti od typu zariadenia. Vďaka štátnym príspevkom až do maximálnej výšky 3 700,-eur je návratnosť ešte kratšia.

 

[biginfobox color=”#d80003″ textcolor=”#ffffff” href=”https://kureniepresov.sk/kontakt/” button_title=”KONTAKT”]Potrebujete poradiť či sú obnoviteľné zdroje vhodné aj pre Vás? Chcete vedieť koľko ušetríte? S návrhom ako aj inštaláciou OZE máme veľké skúsenosti. Obráťte sa na nás a radi Vám pomôžeme. [/biginfobox]

 

 

 

[recent_posts count=”3″ date=”true” thumbnail=”true” category=”45″]

SHARE

Leave a reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.