Solárna elektráreň v Číne púta pozornosť na celom svete

Solárna energia, alebo inak povedané energia získavaná zo slnečného žiarenia je najhojnejším zdrojom energie na Zemi. V súčasnosti sa považuje za budúcnosť alternatívnych zdrojov energie. Jej množstvo, ktoré dopadá na Zem, prevyšuje niekoľko tisícnásobne súčasnú spotrebu energie na svete. Dokážeme ju využiť ako palivo pre dopravné prostriedky, na osvetlenie, nabíjanie, zdroj teplej vody, aj elektriky. Neustále na trh prichádzajú nové a nové vychytávky, ktoré využívajú práve slnečné žiarenie. No aj napriek tomu jej potenciál ešte stále drieme.

 

S cieľom zvýšiť povedomie o výhodách obnoviteľných zdrojov energie  sa čínska spoločnosť China Merchants New Energy Group (GMNEG) spolu s podporou Medzinárodného rozvojového programu OSN rozhodli pre zaujímavý projekt. V meste Datong vytvorili solárnu elektráreň vo forme obrovskej pandy. Koncom júna tohto roku  ju už aj spojazdnili a z čistej energie sa tak tešia domácnosti v severozápadnej Číne. Súčasťou elektrárne je aj výukové centrum zamerané pre deti.

 

Solárna elektráreň v tvare pandy púta pozornosť z celého sveta. Možno aj preto má spoločnosť GMNEG v úmysle vybudovať ďalšie, podobné elektrárne. Na internete už dokonca zverejnili návrh ďalšej.  

 

Na Slovensku zatiaľ o podobnej elektrárni ani nesnívame, ale za to máme k dispozícii projekt Zelená domácnostiam. Ten umožňuje čerpať domácnostiam štátne dotácie na nákup a inštaláciu solárnych panelov až do výšky 1750,- eur. Celý projekt zastrešuje Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá peniaze uvoľňuje postupne v jednotlivých kolách každý mesiac po menších čiastkach.

 

V prípade, že máte záujem využiť štátnu podporu na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rodinných domoch, radi Vám pomôžeme s jej získaním.

 

SHARE

Leave a reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.