Zelená domácnostiam 2019

zelena domacnostiam 2 obnovitelne zdroje

Pilotný projekt sa skončil. Kedy je naplánované jeho pokračovanie?

V auguste 2018 prebehlo posledné kolo národného pilotného projektu Zelená domácnostiam, prostredníctvom ktorého boli z európskych fondov a štátneho rozpočtu podporené inštalácie zariadení na podporu obnoviteľných zdrojov energie. Ak domácnosti využijú všetky aktuálne platné poukážky, podporených bude do konca roka v rámci pilotného až 18 600 inštalácií. Ak ste nestihli doteraz o poukážku zažiadať, môžete tak urobiť už začiatkom roka 2019. Konkrétne termíny zatiaľ zverejnené nie sú, ale Slovenská inovačná a energetická agentúra má naplánované pokračovanie tohto projektu na začiatok roka 2019.

 

Aký je rozpočet a zámer nového projektu?

V porovnaní s pilotným projektom sa rozpočet navýšil. Na pokračovanie projektu je už teraz schválených 48 miliónov eur, zatiaľ čo v rámci pilotného projektu išlo o 45 miliónov. Cieľom nového projektu je do roku 2023 podporiť ďalších 25 tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja.

 

 

 

 

Systém vydávania poukážok sa zmení. Ako?

Kým v prvom projekte mohli domácnosti žiadať o vydanie poukážky len v presne určených kolách, v novom roku nás čaká zmena. Systém bude rozšírený o zásobník žiadostí tak, aby sa o poukážky žiadalo priebežne. Touto poukážkou, resp. voucherom, potom zaplatia u vybraného oprávneného zhotoviteľa, teda nemusia zaplatiť plnú sumu a čakať na vrátenie peňazí.

 

Kto je oprávnený zhotoviteľ?

Slovenská inovačná a energetická agentúra zverejňuje zoznam zhotoviteľov, ktorí majú účinnú zmluvu o preplácaní poukážok. Momentálne je v tomto zozname už viac ako 800 zhotoviteľov. Jedným z oprávnených zhotoviteľov sme aj my. Neváhajte nás teda kontaktovať. V prípade záujmu o dotáciu a vypracovanie cenovej ponuky kliknite na zelené políčko v závere článku.

 

Maximálna výška dotácie a podporované zariadenia

Fotovoltické panely – 2550 Eur

Solárne panely – 1750 Eur

Tepelné čerpadlá – 3700 Eur

Kotly na biomasu – 1500 Eur

 

Kto môže dotáciu získať?

Možnosť získať štátny príspevok budú mať len domácnosti mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Finančná podpora sa bude týkať len fyzických osôb – majiteľov nehnuteľností.

 

 

SHARE

Leave a reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.