Aký poter zvoliť pre podlahové kúrenie

 

Pri stavbe domu sa vynárajú stále nové a nové otázky. Niekedy je však ťažké nájsť jasnú odpoveď na všetko. Čím zaliať rúrky podlahového kúrenia? Betón či anhydrid.  Každý má na túto tému svoj vlastný názor. Jedna skupina trvá na klasickom betóne, druhí zas na sádrovej zálievke (anhydrid).

 

Najväčšou výhodou podlahového kúrenia je rovnomerné rozmiestnenie tepla v priestore. Takéto sálanie dokáže vytvoriť tepelnú pohodu aj s o 2°C stupne nižšou teplotou v miestnosti než je to pri radiátoroch. Samotná štruktúra podlahy pri podlahovom kúrení je veľmi dôležitá. Správna konštrukcia výrazne vplýva na prevádzku kúrenia, tepelný komfort aj prevádzkové náklady. Existujú 2 spôsoby kladenia podlahy:

 

  1. Suchý spôsob

V tomto prípade sa na systémové dosky s podlahovými rúrkami ukladajú sadrovláknité dosky lepené v spojoch. Výhodou tohto systému je skutočne rýchla montáž, nižšie stavebné výšky, ľahšia konštrukcia. Proti hovorí vyššia cena a horší prenos tepla.

  1. Mokrý spôsob

Zaliatie podlahových rúrok mazaninou s vyššou tepelnou vodivosťou podporí dokonalé rovnomerné rozmiestnenie tepla po podlahe. Na tieto účely sa používa poter z betónu alebo anhydridu. Tekuté potery sú z hľadiska podlahového kúrenia vhodnejšie než tie polosuché. Dokážu lepšie obliať rúrky podlahovky. Nevznikajú vzduchové bubliny, ktoré predstavujú izolanty a znižujú výkon vykurovania.

 

Tip: Či sa už prikláňate na stranu betónu či anhydridu, nezabúdajte na dôležitosť podlahovej izolácie. Tá zabráni, aby Vám teplo z podlahovky unikalo do zeme. Nie je totiž pravda, že teplo nikdy nepôjde smerom dole. V podlahovom kúrení prúdi cca 35stupňová voda, pod základovou doskou je zem chladná pod 10stupňov. A teplo sa šíri z teplejších miest na miesta chladnejšie.

 

Betónový poter:

Odporúčaná výška: 7cm

Výhody: pevnosť, stálosť

Nevýhody: náchylnejší na praskanie, nerovný povrch, potrebné brúsiť, prípadne použiť nivelačný poter

Doba schnutia: cca 5týždňov

Betónový poter patril niekoľko rokov k najpoužívanejším typom podlahy. Ide o tradičný materiál, ktorý má univerzálne použitie a dobré vlastnosti. Je vhodný do interiérov, ako aj v exteriéri. Vyrába sa z vody, piesku, spojiva a ďalších prísad (plastifikátor a pod). Doba sušenia trvá cca 30dní, no už po 24 hodinách od zalievania je betónový poter pochôdzny. Pri priaznivých podmienkach je už po mesiaci možné ukladať podlahové krytiny.

 

Anhydritový poter:

Odporúčaná výška: 5,5cm

Výhody: rovný povrch, samonivelačný (t. j. samozarovnávací), nižšia konštrukčná výška, vhodnejší na podlahové kúrenie

Nevýhody: mierne vyššia cena

Doba schnutia: 4-6týždňov

Poter z anhydritu zažíva v posledných rokoch veľký boom. Vďaka svojim vlastnostiam ide ruka v ruke s podlahovým kúrením. Anhydridový poter má lepší prestup tepla, rýchlejšie nábehy podlahového kúrenia. Jeho odporúčaná výška je 5,5cm. Ak ste obmedzený konštrukčnou výškou celkovej podlahy, prípadne chcete použiť viac tepelnej izolácie, je to pre Vás správna voľba.

Anhydrid schne minimálne 30 dní a to pri teplote v interiéri 22stupnov a vlhkosti vzduchu pod 50%. Nižšie teploty, ako aj vyššia vlhkosť v dome predlžuje jeho dobu schnutia. Pochôdzny je štandardne už po 2dňoch a plne zaťažiteľný po prvom týždni.


 

 

 

V rámci dodávky komplexného balíčka Kúrenia šitého na mieru Vám v prípade záujmu vieme ponúknuť aj anhydridový poter vo výhodných cenách.
Súčasťou našich služieb je aj:

Dôkladné meranie stavebných výšok

Prepočet potreby výšky tepelnej podlahovej izolácie

Certifikovaný anhydridový poter

Prebrúsenie tzv. škrupinky, ktorá sa vytvorí pri zretí poteru – služba je dodávaná zdarma pri anhydride nad 100m2.

SHARE

Leave a reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.