Luxus pre každého – podlahovka “na mokro”

Podlahové kúrenie “na mokro” je cenovo atraktívnejšou voľbou než suchá podlahovka. Možno práve preto patrí tento spôsob v slovenských domácnostiach k najčastejšie používaným. Dnes je prístupné už takmer pre každého a jeho cena je len o niečo vyššia ako pri radiátoroch.

 

Použitie: najmä pri novostavbách a rozsiahlych rekonštrukciách.

Systém: Na podkladový betón je položená hydroizolácia, ktorá zabraňuje vlhkosti. Následne je umiestnená fólia a stavebný polystyrén pre podlahové vykurovanie. Na ňom resp. na systémovej doske sú rúrky zafixované v betónovej alebo anhydritovej (sádrovej) zálievke. Odporúčaná minimálna hrúbka pri sádre je 55mm, pri betóne 65mm. Na betón sa ešte vylieva pre vyrovnanie podlahy nivelačný poter. Nakoniec sa ukladá podlahová krytina. 

 

Dva najčastejšie používané spôsoby fixovania rúrok:

plastovými príchytkami – tzv. sponkovací systém Teplovodné podlahové kúrenie - na mokro je dnes najrozšírenejším systémom. Cena kúrenia je veľmi atraktívna a tak niet sa čomu čudovať.
vtláčaním do systémovej dosky – tzv nopový systém Podlahové kúrenie položené nopovým systém je skvelou voľbou. Cena, komfort, kvalita o tom presvedčia každého užívateľa.

 

Existujú aj ďalšie spôsoby prichytávania rúrok na podlahu. Menej používaným je napríklad spôsob suchého zipsu. Sponkovací spôsob je ale najobľúbenejší. Vďaka cene materiálu umožňuje realizovať najlacnejšie podlahové kúrenie.

 

Výhody oproti “suchej podlahovke”

–          Vyššia tepelná vodivosť

–          Vyššia tepelná zotrvačnosť

–          Nižšia investícia do materiálu

 

Nevýhody oproti “suchej podlahovke”

–          Doba schnutia podlahy – 3 až 4 týždňe, počas ktorých sa nesmie kúriť

–          Vyššia hmotnosť (cca 70kg/m²) aj konštrukčná výška (55-65mm)

–          Náročnejšia montáž

–          Dlhšie nábehové časy

 

Cena

Cena podlahového kúrenia pri mokrom systéme vyjde na 40 až 70€ za m². Výška investičných nákladov je závislá od hrúbky podlahového polystyrénu, druhu zálievky a použitých materiálov. Výrobcovia materiálov pre teplovodné podlahové kúrenie uvádzajú životnosť 50 a viac rokov. Preto treba dbať na kvalitné materiály, ktoré skutočne vydžia celé desaťročia.

Pri podlahovke “na mokro” vyhráva jednoznačne cena a tepelná zotrvačnosť. Mazanina na rúrkach v podlahe má vyššiu tepelnú vodivosť, takže podlaha je po vypnutí naďalej príjemne teplá. Preto pre majiteľov nových nehnuteľností sa odporúča uprednostniť mokrý systém pred tým suchým.


 

Zaujala Vás táto téma? Máte na nás otázky ?

    Vaše meno

    Váš email

    Vaše telefónne číslo

    Predmet

    S čím Vám pomôžeme?

     

    SHARE

    Leave a reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.