Tepelné čerpadlá: Aké náklady očakávať?

nizke prevadzkove naklady tepelne cerpadlo

Elektrické kúrenie patrí k tým najkomfortnejším. Často však aj k tým najdrahším. Kedy môžeme elektrinou kúriť lacno, nezávisle a za cenu ako pri kúrení drevom?

 

Tepelné čerpadlá zabezpečujú najlacnejšie teplo získané elektrickou energiou. Pomocou tepelného čerpadla dokážeme v niektorých prípadoch znížiť prevádzkové náklady o 50 až 70%! Čo ak by sme Vám povedali, že môžete kúriť a ohrievať vodu len za 35€ mesačne?? Áno, približne toľko stojí prevádzka tepelného čerpadla pri modernom rodinnom dome s tepelnými stratami 7kW a trojčlennou rodinou. Podmienkou je správny návrh, spoľahlivá technológia a odborná montáž. 

 

Tepelné čerpadlá zabezpečujú veľmi pohodlné a lacné kúrenie.

 

Obvyklá doba návratnosti je 10 rokov. Dobré tepelné čerpadlo dnes už nestojí „pol milióna“ ako kedysi. Za 7-8 tisíc sa dá kúpiť spoľahlivá technológia. Čím vyššie tepelné straty domu, tým sa doba návratu investície skracuje. Vďaka vyššej spotrebe elektriny získate od energetiky dvojpásmovú tarifu pre tepelné čerpadlo D6  s nízkou tarifou 22 hodín denne. Podmienkou je používanie čerpadla na vykurovanie a jeho výkon musí zodpovedať minimálne tepelným stratám domu.

 

Nie každý sa rozhodne kúpiť tepelné čerpadlo len kvôli cene kúrenia. Majitelia získajú aj čiastočnú nezávislosť na cenách energií. Nie sú odkázaní na plynárov, nemusia sa báť žiadnej krízy. Ušetria tony času prípravou dreva a jeho ustavičným prikladaním. To totiž dokáže poriadne otráviť deň. 

 

Nové modely tepelných čerpadiel v zime kúria, v lete chladia. Pri týchto typoch je ideálne napojenie na stenové kúrenie. Užívatelia tak získajú maximálne pohodlné kúrenie budúcnosti. Tepelné čerpadlá je možné napojiť aj na podlahové alebo radiátorové kúrenie. Pri radiátoroch prúdi v systéme maximálna teplota 55°C. Pri podlahovke zásluhou nízkoteplotného systému je prevádzka efektívnejšia.

 

Dnes už vieme, že nie je tepelné čerpadlo ako tepelné čerpadlo. Skutočné úspory oproti iným zdrojom tepla sa dosiahnu len pri použití spoľahlivých a kvalitných tepelných čerpadiel.

Prečo je prevádzka tepelných čerpadiel taká lacná a ktoré z nich vydržia dlhé roky? Odpovede na tieto otázky nájdete čoskoro v ďalších článkoch z našej série o tepelných čerpadlách.

 

Pokračovať na ďalší článok Ceny tepla pod lupou“.

 


 

Máte otázku ?

    Vaše meno

    Váš email

    Vaše telefónne číslo

    Predmet

    S čím Vám pomôžeme?

     

    SHARE

    Leave a reply

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.